«

»

okt 31

Investeren in grafeen – wie zijn de spelers

 

Grafeen is een vorm van koolstof, die soms wordt verkregen uit grafiet erts soms synthetisch wordt gevormd. Investeren in grafeen kan interessant zijn nu de industrie rondom dit unieke materiaal vorm begint te krijgen.

Grafiet erts wordt gewonen in mijnen. Om grafeen te verkrijgen uit grafiet erts, moet de erts eerst een bewerking ondergaan, bijvoorbeeld vloeibare fase peeling of een andere chemische “exfoliatie” procedure. “Peeling” houdt in dat grafiet erts in lagen grafeen wordt afgepeld. Bij chemische peeling, verkrijgt men gewoonlijk vuil grafeen, doordat het grafeen niet zuiver is maar nog verbonden met andere chemicaliën of andere lagen grafeen.

Een populaire proces om synthetisch grafeen te maken is doormiddel van “chemical vapor deposition” (CVD) , letterlijk vertaald “chemische dampdepositie” van grafeen op een ander materiaal. CVD vereist geen grafiet erts, aangezien het gebruik maakt van verschillende gassen als voorlopers van grafeen. CVD  leidt tot mooie schone lagen grafeen die meestal worden verkocht aan wetenschappelijke onderzoekers maar de methode wint ook aan populariteit onder de microchip en display fabrikanten.

In dit stadium kan het grafeen in de vorm van de gewenste toepassing  worden vormgegeven. De volgende stap is het grafeen te verwerken tot een component, zoals een elektronisch transistor of een zeer sterke vezel, zodat het kan worden geintegreerd in het eindproduct, zoals een mobiele telefoon of een kogelvrij vest.

 

Bedrijven in grafeen

Bedrijven werkzaam in grafeen industrie

Volgens het onderzoek van US Geological Survey van 2012, bevinden meer dan de helft van de grafiet reserves van de wereld zich in China. Sinds kort realiseren de leiders in de wereld zich het technologische belang van grafiet en markeren het als op één na belangrijkste grondstof na edelmetalen. In reactie hierop is China begonnen met het beschermen van deze bronnen door het verhogen van de export belastingen op het materiaal, wat resulteert in wereldwijd stijgende prijzen van grafiet.

Prijzen grafeen volatiel

Net als elke grondstof is de prijs van grafiet volatiel. Met in het achterhoofd dat grafeen bestaat uit slechts een laag van koolstof, zou men kunnen denken dat een enkele grafietmijn genoeg is om de wereld te voorzien van grafeen, zelfs als de stoutste dromen van grafeen gebruik bewaarheid zouden worden. Dit blijkt ook zo te zijn. De meeste echte grafeen producten gebruiken tot op heden minder dan een procent van een gram van grafeen. De prijzen van grafeen zijn dan ook grotendeels ontkoppeld van de grafiet prijzen. De hier genoemde grafiet mijnwerkers hebben een bijzondere interesse getoond in grafeen en hoogwaardig grafiet en hebben voor het grootste deel een band met grafeen bedrijven en grafeen onderzoekers. Bedenk echter wel dat slechts een fractie van het in een mijn gedolven grafiet wellicht ooit zal worden gebruikt om grafeen te maken. Het meeste grafiet zal naar andere toepassingen gaan. Dit leidt tot de situatie waarin grafietmijn eigenaren voorzichtiger worden of de hype rondom grafeen gebruiken om de waarde van hun bedrijf op te krikken ook al hebben ze maar een vage connectie met de grafeen industrie. De hier genoemde bedrijven begeven zich op technische georienteerde grafeen conferenties en zijn actief in grafeen gerelateerde organisaties.

Investeren in grafeen

Onder de mijners vind je Grafoid, een klein Canadees bedrijf dat voor 40% in handen is van Focus Graphite. Grafoid verkoopt niet daadwerkelijk een product, maar hun intentie is om te fungeren als een soort liaison tussen de grafietmijnen, de wetenschappelijke onderzoeksgroepen en de grafeen verwerkende bedrijven.

Sinds begin 2013 is het Grafoid-Focus Graphite partnerschap niet langer uniek op de grafeen scene. Lomiko Metalen en Graphene Laboratories (de eigenaar van Graphene Supermarket) zijn een nauwe samenwerking aangegaan om de uitstekende kwaliteit van grafiet van Lomiko te exploiteren voor het gebruik in grafeen. Dit partnerschap bracht Lomiko veel dichter bij de grafeen industrie en het blijft interessant om deze joint venture te volgen.

De meeste grafeen wordt tegenwoordig geproduceerd via het CVD proces. CVD resulteert in grote oppervlakken grafeen die niet de hoogste kwaliteit halen maar voldoende zijn voor de meeste doeleinden. De CVD machine markt wordt gedomineerd door een select aantal bedrijven, wat hen in een zeer gunstige positie verstrekt in de grafeen markt. De meest opvallende zijn CVD Equipment Corporation en Aixtron als de dominante aanbieders van CVD machines voor de grafeenindustrie. CVD wordt behalve voor grafeen ook voor vele andere processen toegepast, meestal gerelateerd aan de halfgeleider- en LED-industrie. CVD Equipment is onlangs een samenwerkingsverband aangegaan met Grafoid waarbij het zijn toewijding aan grafeen aantoont.

Onder de tweede rechthoek van links vind je de bedrijven die grote oppervlakte grafeen zelf produceren door gebruik te maken van CVD machines of andere technieken. De belangrijkste klanten van de top drie bedrijven (Graphenea, Graphene Area en Graphene Supermarket) zijn de wetenschappelijke onderzoekers, hoewel de industriële verkopen ook zijn gestegen. De laatste, Graphensic, is net als spin-off van een Zweedes universiteit begonnen en is nog op zoek naar investeerders.  Ze zijn op dit moment ook op zoek naar wetenschappelijke onderzoekers.

Graphenea, Graphene Square en Graphene Supermarket zijn marktleidende leveranciers op het gebied van grafeen wat gebruikt wordt voor onderzoek in Europa, Korea en de VS. Ze zijn allemaal uit de opstartfase en kunnen op zoek naar investeerders kapitaal alsmede samenwerkingsverbanden met bedrijven uit andere sectoren.

Op grafeen gebaseerde verbindingen zijn mengsels van nogal “vuil” grafeen met een ander materiaal, waarbij een van de bijzondere kwaliteiten van grafeen voor een specifiek gebruik beschikbaar blijft. Deze groep bedrijven is gericht op goedkope productie van producten die zijn afgeleid van grafeen met een specifiek doel. Dus de meeste van deze bedrijven hebben eigen patenten van op grafeen gerelateerde producten en streven er naar om samen met grotere bedrijven dichter bij de eindgebruiker of fabrikanten van andere industrieën te komen die gebruik kunnen maken van grafeen. De toonaangevende bedrijven in de groep “grote oppervlakte grafeen” zijn begonnen met uitbreidingen in deze richting en het zal interessant zijn om te zien welke sectoren van de industrie zij zullen dekken.

Tussen de bedrijven die de grondstoffen produceren en de bedrijven die de eindproducten maken zoals mobiele telefoons en schotelantennes, ligt een laag “geavanceerde grafeen componenten” waar momenteel slechts twee bedrijven actief zijn: AMO en Bluestone. Deze twee lijken de enige bedrijven te zijn onderdelen maken en verkopen voor moderne technologieën zoals grafeen transistors, fotodetectors etc. .

Dat wil niet zeggen dat dit de enige twee bedrijven zijn die dergelijke apparaten kunnen maken, waarschijnlijk is er gewoon nog geen markt voor deze categorie. AMO heeft veel onderzoekservaring die hen in staat stelt om zich te kwalificeren als het bedrijf dat een op grafeen gebaseerde oplossing kan maken maar zoals gezegd zijn ook Graphenea, Graphene Supermarket (Grafeen Laboratories) en anderen op dat niveau die rol kunnen vervullen.

Tenslotte, aan de rechterzijde van de grafeen keten zie je de bedrijven die de eindgebruiker producten vervaardigen. Veel van die bedrijven, zoals IBM, Samsung en Sandisk bestrijken vrijwel de gehele grafeen productieketen met uitzondering van de grafiet mijnen. Deze bedrijven gebruiken vooral met CVD verkregen grafeen. Vanzelfsprekend heeft slechts een fractie van de werkzaamheden van deze bedrijven te maken met grafeen en de rest heeft hoogstwaarschijnlijk te maken met silicium.

Op dit moment is investeren in grafeen nog een risico volle belegging. Sommige bedrijven kunnen een enorm interessante belegging blijken, anderen kunnen geheel verdwijnen. Dit stuk is dan ook geen advies of aanbeveling en dient slechts om je op weg te helpen in de positionering van bepaalde bedrijven in de markt zoals deze op het moment van schrijven besta.

 

 

Over de auteur

Marcel

Marcel Adriaanse is eigenaar van deze blog grafeen.nl en elektrischeauto.com. Marcel is werkzaam als Project Manager van IT infrastructuur projecten vanuit zijn eigen bedrijf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>