«

»

aug 18

Nieuwe stap naar Grafeen applicaties

Onderzoekers van het AMBER centrum van het Trinity College in Dublin, onderdeel van het Graphene Flagship, hebben een nieuw proces voor de massaproductie van op grafeen gebaseerde materialen ontwikkeld.
De methode – die belooft eenvoudig en betaalbaar te zijn – kan worden gebruikt door bedrijven voor toepassingen zoals zeer efficiënte batterijen. Hiermee komen ook nieuwe applicaties in het zicht. Deze ontdekking werd benadrukt door het prestigieuze tijdschrift Nature Materials.

Grafeen kan met verschillende methoden worden geproduceerd, zoals chemische damp wat wordt afgezet op een substraat of vloeibare dispersies waarmee grafeen inkt wordt gecreëerd. De methode die door het AMBER is  ontwikkeld laat zien dat de kracht die wordt opgewekt door een snel roterend gereedschap, zoals een krachtige mixer, in een oplossing voldoende intensiteit had om de lagen grafeen waaruit grafiet bestaat te scheiden zonder schade toe te brengen aan de tweedimensionale structuur.

Het team, onder leiding van professor Jonathan Coleman, lid van de European Research Council, heeft twee jaar samengewerkt met Thomas Swan Ltd en heeft een licentie-overeenkomst ondertekend om de productie op te schalen en het materiaal wereldwijd ter beschikking te stellen aan de industrie.

Neelie Kroes, vicevoorzitter van de Europese Commissie en verantwoordelijk voor de Digitale Agenda, is verheugd over deze vooruitgang in grafeen productie: “Van lichtere vliegtuigen tot betere batterijen – grafeen is echt het nieuwe ‘wonder materiaal”. Door de beste Europese onderzoekers en bedrijven samen te laten werken, kunnen we ervoor zorgen dat Europa het voortouw neemt. Dit is de EU die investeert in een innovatieve toekomst “.

Over de auteur

Marcel

Marcel Adriaanse is eigenaar van deze blog grafeen.nl en elektrischeauto.com. Marcel is werkzaam als Project Manager van IT infrastructuur projecten vanuit zijn eigen bedrijf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>