«

»

sep 20

Flexibel scherm van grafeen

De inspanningen in de diverse onderzoeken naar de toepasbaarheid van grafeen lijken nu langzaam de consumenten markt te gaan bereiken. Engelse wetenschappers hebben een flexibel scherm van grafeen gebouwd. In een latere fase kan het scherm van grafeen zelfs opvouwbaar worden wat het aantal toepassingen verder vergroot.

De gebruikte laag grafeen is dun en doorzichtig en geleidt de stroom. Twee eigenschappen die van pas komen in beeldschermen. De pixels in het scherm worden dus door  de dunne grafeenlaag aangestuurd. Het scherm bevat nu nog maar 150 pixels per inch, wat ongeveer een derde is van de resolutie van de nieuwste iPhones..

Op de achterkant van het scherm wordt het grafeen via een oplossing aangebracht. Elektroforese, een bekende techniek in e-readers, zorgt voor de aansturing van de pixels die op hun beurt in een flexibel plastic worden vastgehouden.

Het voordeel van grafeen boven de gangbare grondstoffen is dat het flexibeler en doorzichtiger is, aldus de wetenschappers van de University of Cambridge . Grondstoffen als het nu gebruikte indiumtinoxide  zijn bovendien ook nog relattief duur.

De wetenschappers willen het product verder ontwikkelen totdat het uiteindelijk moet kunnen worden opgevouwen.Ook willen ze grafeen combineren met huidige technieken zoals lcd- en oled schermen. Doordat ook in dit soort schermen de pixels via de geleidende grafeenlaag worden aangestuurd, zijn flexibele kleurenschermen mogelijk.

 
Over de auteur

Marcel

Marcel Adriaanse is eigenaar van deze blog grafeen.nl en elektrischeauto.com. Marcel is werkzaam als Project Manager van IT infrastructuur projecten vanuit zijn eigen bedrijf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>